NOKIA MOBILE – MATKAPUHELIMEN TARINA

Julkaisupäivä viivästynyt – toimitus helmikuussa 2018.

Nokia on ihme, meille kaikille tuttu, arkinenkin, ja kuitenkin kuin ihmesatu.

Olipa kerran suuri suomalainen yritys, joka valmisti maailman parhaimmat matkapuhelimet. Tuo yritys oli nimeltään Nokia. Sen vuosibudjetti oli suurempi kuin Suomen valtion. Henkilö, joka pääsi töihin tuohon firmaan, nousi muiden suomalaisten silmissä johonkin määrittelemättömään ylempään kastiin, jossa yltäkylläisyys oli turvattu elämän loppuun saakka. Sen vuoksi heitä usein myös kadehdittiin. Onneksi myös muut suomalaiset saivat nauttia Nokian maineesta. Egyptiläinen torikauppiaskin saattoi kutsua suomalaisturistia ”Mr Nokiaksi” kuullessaan tämän kotipaikan.

Matkapuhelin merkitsee suomalaisille jotain hyvin erityistä, mutta tarina on kiinnostava myös kansainvälisesti. Nokian tuotteiden leviämisen myötä maailma siirtyi lopullisesti teollisesta ajasta informaatioaikaan. Matkapuhelimet muuttivat maailman. Lankapuhelimet ja puhelinkioskit katosivat katujen kulmista, kun kätevät pikkuiset puhelimet sujahtivat taskuihin ja käsilaukkuihin. Alkoi aika, jolloin kaikilla oli mahdollisuus olla tavoitettavissa kaiken aikaa. Maailma pieneni yhden laitteen kokoiseksi.

Menestyksen myötä myös tuon suomalaisen yhtiön ego alkoi paisua. Kun Nokia vaati jotain, oli pieni pohjoinen valtio heti rähmällään sen edessä. Kerran Nokian toimitusjohtaja vaati jopa koko Suomen koulujärjestelmää uudistettavaksi tuottamaan lisää innovatiivisia nokialaisia. Ikävintä oli, että luovuus ja ilo katosivat, alun perin niin laadukkaat puhelimet alkoivat huonontua. Puhelinten käyttöliittymät olivat sekavia ja uusia malleja suollettiin kymmenittäin joka vuosi. Lopullisesti tuon vauhtisokeuden pysäytti Applen julkaisema iPhone. Se riitti paljastamaan suuren suomalaisen puhelinfirman haavoittuvuuden. Laatu voitti määrän.

Nokiassa alkoi väärien valintojen sarja, joka vähitellen mutta varmasti pudotti sen markkinajohtajuudesta. Syyskuussa 2013 matkapuhelimen tarinan suomalainen osuus tuli ainakin toistaiseksi päätökseensä, kun Nokia ilmoitti myyneensä matkapuhelintoimintansa Microsoftille. Alkoi maansuru, mutta myös helpotus. Maa ja sen kansalaiset vapautuivat yrityksen valheellisesta vallasta.

WE WERE CONNECTING PEOPLE kertoo Nokian ja koko suomalaisen matkapuhelinalan nousun ja tuhon ruohonjuuritasolta, nähtynä perusinsinöörien näkökulmasta, niiden ihmisten kokemana, jotka ihmeen tekivät ja tuhon kohtasivat. Monen elämä muuttui dramaattisesti. Nokian tarina on heidänkin tarinansa. Oulun ja Salon toimipisteet suljettiin, Salo autioitui. Moni päätyi työttömäksi, moni vaihtoi alaa, mutta moni myös löysi itsestään uuden innovatiivisen yrittäjän. Nyt näemme, että jotain uutta on rakentumassa Nokian raunioille.

Elokuva kertoo tämän suuren tarinan inhimillisestä näkökulmasta käyttäen monipuolisesti elokuvan ja suuren valkokankaan tarjoamia keinoja. Seuraamme henkilöiden nykypäivää, kuulemme haastatteluissa heidän tarinansa, lisäksi elokuvassa on kiinnostavaa arkistomateriaalia niin Nokian kuin henkilöiden omistakin arkistoista, sosiaalista mediaa ja mainontaa unohtamatta.

WE WERE CONNECTING PEOPLE on kaikille suomalaisille tärkeä elokuva. Kuten Nokian johdon psykologi Kaius Thiel kiteyttää asian: ”Tämä on tärkeä elokuva, sillä Suomessa on surutyö tekemättä.”

Luokat: , ,
Formaatti: DVD
Yksinmyyntinimikkeemme: saatavissa kirjastoille vain Elokuvapalvelusta.
Tuotetunnus
PF012K
Ääni
suomi
Kesto
90 minuuttia
Levyjä
1
Ikäraja
Sallittu kaikenikäisille
Genre
Dokumentti
Julkaisupäivä
15.2.2018
Alkuperäisnimi
Ilmiö Nokia - Matkapuhelimen tarina
Alkuperämaa
Suomi
Valmistumisvuosi
2017
Esitysoikeus
Kyllä
Ohjaaja
Arto Koskinen