ISÄLTÄ POJALLE

ISÄLTÄ POJALLE käsittelee subjektiivisten muistojen ja todellisuuden välistä ristiriitaa sekä kasvatusmetodien periytymistä. Keskeisiä kysymyksiä ovat vallankäyttö sekä arvojen ja tapojen siirtäminen sukupolvelta toiselle. Kuinka paljon toistamme isiltä opittuja käytösmalleja, ovatko isiemme arvot käyttökelpoisia nykymaailmassa, pystymmekö muuttumaan ja onko meillä voimia katkaista tätä ketjua? Vaikka elokuvan aihe on vakava, siihen sisältyy myös mustaa huumoria.

ISÄLTÄ POJALLE kertoo isien ja poikien välisistä suhteista yhden suvun kautta; dokumentin päähenkilöt edustavat neljää miespolvea. Elokuva rakentuu useista eri aikatasoista: nykyhetkestä sekä historiasta, joka tulee esiin haastatteluiden ja vanhan kuva-arkistomateriaalin kautta. Menneisyydestä kertovien haastattelujen ja ohjaajan oman psykoterapiamateriaalin rinnalla elokuvassa kulkee tästä päivästä kertova cinéma vérité –materiaali. ISÄLTÄ POJALLE edustaa nk. subjektiivista dokumenttielokuvaa (personal documentary tai first person cinema).

Motiivi
Henkilökohtaisena motiivina tämän elokuvan tekemiselle on ollut ymmärrys ja anteeksianto. ISÄLTÄ POJALLE kertoo isäni ja minun välisestä suhteesta, meidän kohtaamisestamme tai sen mahdottomuudesta. Elokuvan käsittelemät teemat ovat universaaleja ja ne pätevät kaikissa kulttuureissa. Olenko minä hyvä isä, millainen on hyvä isä ja miten sellaiseksi voi tulla? Elokuvaa varten kuvattiin myös minun ja poikani Aaron yhdessäoloa ja siinä tuodaan esiin niitä ristiriitoja, joita liittyy (minun) isyyteen.

Miesten kulttuurista
Viime vuosisadalla käydyt kolme sotaa ovat vaikuttaneet suomalaisten miesten kasvatukseen ja identiteettiin olennaisella tavalla ja näiden sotien seuraukset vaikuttavat meihin yhä edelleen. Perinteinen suomalaismiehen malli perustuu paljolti voiman, kovuuden ja kurinalaisuuden ihannointiin. Uskon, että tämä arvomaailma heijastuu pitkälti myös poikien kasvatukseen. Fyysinen rohkeus ja suorituskyky ovat määränneet poikien arvon isien silmissä. Tunteiden, erityisesti surun ja kiintymyksen osoitus on nähty heikkoutena. Yksi elokuvan kantavista teemoista on miehen ja pojan herkkyys, sen säilyttäminen ja tukahduttaminen.

ISÄLTÄ POJALLE
Dokumenttielokuva
35 mm, Digibeta | 1:1,85 | Dolby | 70′
Guerilla Films Oy, 2004

Ohjaus: Visa Koiso-Kanttila
Leikkaus: Tuula Mehtonen
Kuvaus: Marita Hällfors
Äänitys: Pirkko Tiitinen
Äänisuunnittelu: Pietari Koskinen
Musiikki: Outi Parkkila
Graafinen suunnittelu: Marko Mäkinen
Tuottajat: Iiris Härmä & Timo Korhonen
Vastaava tuottaja:
Tuotanto: Guerilla Films yhteistyössä ELEFANTIN kanssa
Tuotantotuki:
Suomen elokuvasäätiö, Petri Rossi
AVEK, Timo Humaloja
Yhteistyössä: YLE TV 1, Yhteistuotannot, Eila Werning
2004, 35 mm (1:1,85), Digibeta (16:9), Dolby, 70 min.

Visa Koiso-Kanttila on syntynyt Oulussa 1970. Hän on valmistunut Turun taideakatemiasta vuonna 1996 ja opiskellut dokumenttielokuvan ohjausta The New School University:ssa ja Film/ Video Art:ssa New Yorkissa vuosina 2000 ja 2001.
Hänen dokumenttinsa ovat voittaneet useita kotimaisia elokuvapalkintoja. Koiso-Kanttila on elokuvatuotantoyhteisö Elefantin jäsen.

Luokat: ,
Formaatti: DVD
Tuotetunnus
DVD863117
Ääni
DD 5.1 suomi
Kuvasuhde
16:9 anamorfinen (1.78:1)
Kesto
70 minuuttia
Levyjä
1
Ikäraja
sallittu kaikenikäisille
Tekstitys
suomi, ruotsi, englanti
Genre
Dokumentti
Alkuperämaa
Suomi
Valmistumisvuosi
2004
Studio/Jakelija
VLMEDIA
Esitysoikeus
Kyllä
EAN
6415018631179