STÅHLBERGISTA KEKKOSEEN

STÅHLBERG, RELANDER, SVINHUFVUD, KALLIO, RYTI, MANNERHEIM, PAASIKIVI, KEKKONEN

Maan isiä, jotka monille ovat vain nimiä historiankirjoissa. Elokuvien kautta näemme heidät paitsi valtionpäämiehinä, niin myös elävinä ihmisinä. Tämä DVD jatkaa Kansallisen audiovisuaalisen arkiston dokumenttifilmien sarjaa, jossa aiemmin on julkaistu mm. sota-ajan uutiskatsauksia, suojeluskuntafilmejä sekä Lotta Svärd -aiheisia elokuvia.

Suomi-Filmi Oy:n käsikirjoittaja ja ohjaaja Harry Lewing oli päävastuussa vuosina 1951-1961 valmistuneissa kahdeksassa lyhytelokuvassa, jotka käyvät läpi Suomen presidentit Ståhlbergista Kekkoseen. Vanhimmat kuvat näissä filmeissä ovat vuodelta 1918, jolloin kenraali Mannerheim ratsasti valkoisen sotajoukon päällikkönä voitonparaatissa Helsingissa. Viimeiset mukana olevat otokset on otettu presidentti Kekkosen ensimmäisellä vaalikaudella hieman ennen vuoden 1961 noottikriisiä.

Postuumisti tehdyt elokuvat antavat oman aikakautensa kuvan presidenteistä, ja presidenttiydestä yleensäkin. Kritiikkiä ei haluttu esittää, vaan valtionpäämiehet pyrittiin näkemään mahdollisimman positiivisessa valossa. Viimeisenä mukana oleva elokuva Urho Kekkosesta eroaa monella tapaa muista koosteen elokuvista. Se tehtiin istuvasta presidentistä, joka tähtäsi toiselle valtakaudelle. Se on myös ainoa, joka tehtiin värillisenä.

Elokuvat valmistettiin aikoinaan ns. veroalennuselokuviksi, joita näytettiiin ennen varsinaista pääelokuvaa leimaveron alentamiseksi. Myöhemmin osa elokuvista esitettiin vuonna 1960 Tesvisiossa Herry Lewingin uudelleen muokkaamina

Luokat: , ,
Formaatti: DVD
Tuotetunnus
DVD863179
Ääni
suomi mono
Kesto
125 minuuttia
Levyjä
1
Lisätieto
mustavalkoinen/väri
Ikäraja
vapautettu ikäraja luokittelusta
Tekstitys
ei tekstitystä
Genre
Dokumentti
Alkuperäisnimi
Ståhlbergista Kekkoseen
Valmistumisvuosi
1951-1961
Studio/Jakelija
VLMEDIA
Esitysoikeus
Kyllä
EAN
6415018631797